У сфери разредне наставе

Наташе Симуновић

Обављање кућних послова је добро за децу

У тексту преузетом из часописа Киндред, Мишел Денис говори о томе зашто су кућни послови важни за развој детета, и који послови одговарају ком узрасту.
Зашто наша деца треба да обављају кућне послове и како им то помаже касније током живота? Једно скорашње истраживање поново охрабрује родитеље да нађу начине да заинтересују своју децу за кућне послове.

Ово истраживање је понудило списак позитивних животних вештина које се развијају обављањем кућних послова – судећи по њему, и те како вреди саставити распоред кућних послова у које ћете укључити своју децу.

Неке од предности ангажовања деце у кућним пословима су: мања вероватноћа коришћења наркотика, способност за успостављање здравих односа са другима, виши коефицијент интелигенције, већа шанса за завршавање школе или факултета, добар почетак каријере. Има и других, практичнијих предности. Деца која обављају кућне послове су самоуверенија, имају веће самопоштовање и добар став према раду. Кућни послови оспособљавају децу да у будућности воде домаћинство, и олакшавају им прелазак у одрасло доба.

Доказано је да је кључно почети од што ранијег узраста; ако почне са свега три године старости, дете већ може да одложи играчке и помогне Вам у свакодневним кућним пословима. Истина, дуже ће Вам требати ако Вам помаже малишан, али – вредно је труда. Ако и нисте почели рано, боље икад него никад. Биће делотворније ако постепено уводите кућне послове у дететов живот него да их одједном оптеретите читавим распоредом дужности. Важно је и показати детету како да исправно обави задати посао; овако дете развија животне вештине и када коначно научи како да посао исправно обави – олакшаће Вама живот.
Кућни послови за сваки узраст

Дакле, спремни сте да почнете – какве кућне послове може да обавља Ваше дете? Ево листе предлога за сваки узраст. Ви најбоље познајете своје дете и можете се сами сетити неког пригодног задатка, или пак закључити да је неки задатак претежак. Али, немојте потценити своје дете; дозволите да Вас изненади шта све оно може да уради.

Малишани од две и три године могу да одложе играчке, почисте кад се нешто проспе и нахране кућне љубимце.
Четворогодишњаци и петогодишњаци могу да обаве горе наведено, али и да наместе кревет, баце ђубре, рашчисте сто после оброка, оплеве башту и залију цвеће. Обожавају метле, колица и алате за децу, што ће им помоћи да се укључе у обављање послова.
Са шест и седам година, деца могу да сортирају веш, помажу при прављењу и паковању ужине за школу, и да се јаве на телефон.
Деца од осам и девет година могу да одложе купљене намирнице, усисају кућу, направе ужину, пребришу сто после оброка, одложе опрани веш, направе једноставна јела (уз надзор, ако користе шпорет или рерну), пребришу подове и изведу љубимце у шетњу.
Десетогодишњаци и старија деца су у стању да сложе опрани веш, оперу купатило, прозоре и кола, скувају оброк уз надзор, користе веш машину, чувају млађу децу (уз присуство одраслог), сређују двориште, почисте кухињу, промене постељину.
Како спровести план у дело

Пошто сте одлучили шта бисте волели да Ваше дете уме да уради, како да му најбоље задате дневни програм послова ?

Разговарајте са дететом о пословима за које Вам је потребна његова помоћ. Направите листу послова које треба обавити у току недеље и дозволите му да бира шта би волело да ради. Ако имате јако мало дете, нека бира између само два посла. Дозволите детету да промени редослед обављања послова ако жели. Деца воле да имају и списак где могу да штиклирају како који посао обаве. Добро је и понудити детету неке послове које може да обави спонтано, тј. иако нису на његовом списку.

Уколико Вам теже иде да мотивишете своје дете да ради, немојте га гњавити или критиковати. Ако не обаве своја задужења на време, предложите им да их Ви обавите уместо њих у замену за неке од Ваших кућних послова. Оваква замена дужности не би требало да буде представљена као претња, већ само као избор. Будите увек позитивног става и одређени у давању упутстава. Детету препустите забавне кућне послове и укључите га у доношење одлука и планирање.

Понекад ће, код старије деце и тинејџера, Ваша упутства наићи на уздах, превртање очима или лоше расположење. Нема потребе да траћите енергију на расправе о оваквим негативним реакцијама. Занемарите их и наставите по плану, без узбуђивања. Улога кућних послова ће постепено почети да се подразумева, и детету ће бити лакше да их обавља. Ако Ваша деца нису навикнута на овакву редовност, можда ће им требати мало времена да се послови устале. Али, имајте на уму: будите увек постојани и доследни.

Платити или не платити?

Ако детету платите да обавља кућне послове, ризикујете да поништите све оно на чему сте радили и занемарите праве вредности које је Ваше дете стекло. Дете је члан породице и од њега је нормално очекивати да даје допринос у обезбеђивању да породица добро функционише. Међутим, уколико је дете већ довољно старо да би се разумело у породичне финансије, ово може бити користан подстрек. Унапред одлучите који ће се послови плаћати. Има и додатних послова, као што су прање кола или прозора, који нису део недељног распореда детета али се могу платити ако их дете обави. Разговарајте с дететом о цени, затим проверите да ли је посао правилно обављен, и потом платите детету. На овакве послове деца могу гледати као на бонусе, тј. позитиван подстрек.

Тинејџери

Тинејџери су обично заузети и може их бити тешко убедити да допринесу кућним пословима; међутим, у овом периоду то је важније него икад. Постарајте се да им не задате превише. Они су на прагу одраслог доба и потребно је да науче да се осамостале. Ваша је одговорност као родитеља да им помогнете да развију неопходне животне вештине.

Приступ кућним пословима треба прилагодити старијим тинејџерима. Њихова соба треба да буде њихов простор, израз њихове индивидуалности. Као родитељу, може Вам тешко пасти да се повучете, али не брините – постоје и последице ако Ваш тинејџер остави собу у нереду. Одећа коју не покупи неће бити опрана, касниће јер не може у нереду да нађе ствари. Пустите да тинејџер сам то схвати и сам поспреми своју собу.

Одржите породични састанак и разговарајте о томе како тинејџер може да допринесе одржавању домаћинства. Понудите му избор: планирање јеловника и списка за набавку, спремање оброка, одржавање баште, куповина, прање и одлагање веша, замена сијалица и кеса за усисивач, чишћење фрижидера.

Ако већ имате план обављања кућних послова за Вашу децу, али он не функционише добро (поготово са старијом децом), можете га поново покренути тако што ћете неке захтевније послове обавити заједно с децом – на пример, очистићете гаражу или засадити поврће у башти. Овакве активности могу прерасти у пријатно проведено време за породицу.

Шта кажу истраживања

Истраживања на Универзитету у Минесоти показују да укључивање мале деце у кућне послове учи децу одговорности, самосталности и самопоуздању, а ово су особине које ће их пратити кроз цео живот.

Марти Росман, Професор Сарадник за породично образовање са Универзитета у Минесоти је, мерећи успех појединца (мерама као што су завршен факултет или школа, започињање каријере, коефицијент интелигенције, односи са породицом и пријатељима, некоришћење дроге) и испитујући колико је дете укључено у кућне послове, утврдио да је најбољи предуслов за успех младих одраслих управо учествовање у обављању кућних послова још када су имали три или четири године. Испитаници који су се у рад домаћинства укључили тек са петнаест или шеснаест година били су мање успешни.

Дакле, у успеху појединца не учествују само интелигенција и мотивација, као што налаже логично размишљање, већ и учествовање у обављању кућних послова.

Росманова саветује родитеље да јако малој деци задају једноставне задатке, да им покажу како да их обављају и пружају подршку. Како деца расту, треба обратити пажњу на начине на које уче. „Некој деци треба показати више пута, а нека одмах схвате шта треба да раде. Некима треба усмено објаснити, а некима записати упутства. Не треба инсистирати на само једном начину да дете нешто обави – треба му пружити слободу“, каже Росманова.

Она је против плаћања деци за обављање кућних послова, чак и ако то подразумева да деца раде за џепарац. Што раније родитељи почну да активно укључују своју децу у послове домаћинства, то ће лакше бити да их мотивишу када постану тинејџери.

Са енглеског превела и приредила Тијана Делић

Текст је преузет са сајта Дете Плус (http://deteplus.rs/tekstovi/4-tekstovi/146-obavljanje-kunih-poslova-je-dobro-za-decu.html)

Advertisements

Оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: